sakarya boşanma avukatı

Boşanma Davalarında Telefon Görüşmeleri

Makale , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Merhaba, bu yazımızda telefon operatörleri tarafından telefon konuşmaları, mesajlaşmaları ve arama kayıtları hakkında bilgi verilmek amacı ile yazılmıştır.

Öncelikle ülkemizde yaygın olarak kullanılan 3 büyük operatör bulunmaktadır. Bunlar Vodafone, Türk Telekom, Turkcell ve diğer telefon operatörleri olmaktadır. Bu firmalar telefon ile konuşma kayıtlarının kimlik bilgilerini tutmaktadır. Bu kayıtlar log mahiyetinde olup; yani o telefon görüşmesini kiminle yapmış, hangi tarihte yapmış, kaç dakika ve saniye konuşmuş, arayan taraf mı açan taraf mı gibi bilgiler tutulmaktadır. Görüşme detayı hakkında bilgiler tutulmamaktadır, yani o anki görüşme içeriği hakkındaki bilgiye sahip değildir telefon firmaları.

Mahkeme kararı ile önceden çıkarılmış bir dinleme kararı varsa yapılan tüm konuşmalar ve içerikler kayıt altına alınmaktadır. Yani telefon görüşmelerinin kaydı sadece ve sadece mahkeme kararı ile verilmektedir ve depolanmaktadır. Mahkeme kararının verildiği tarihten itibaren telefon görüşmeleri kayıt altına alınır. Kayıt altına alınmış konuşmalar üzerine analizler yapılmasında herhangi bir mani yoktur.

Boşanma Davasında Telefon Konuşması Delil Olur Mu?

    Yukarıda ayrıntılı olarak beyan edildiği şekli ile alınmış bir mahkeme kararı olmadan yapılan telefon kayıtlarının boşanmada kullanılması mümkün değildir.

    Bunun sebebi ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 189/2 gereğince “Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.” denilmesidir. Yani hukuka aykırı olarak elde edilen delil boşanma davasında ispat niteliği taşımayacaktır.

Mahkeme kararı olmadan telefon görüşmelerini kayıt edersem ceza alır mıyım?

    Telefon görüşmelerini gizlice kaydeden kişilerin bu kaydı savcılık dosyası, ceza dosyası ya da boşanma davası gibi hukuk davalarında kullanması mümkün değildir.

    Türk Ceza Kanunu madde 133/1 gereğince “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” denilmektedir.

    Bu hüküm sebebiyle delil olarak kullanılamamasından ziyade bir de kişilerin ceza alma ihtimalleri de olacaktır.

    Bir delilin boşanma davasında hükme esas alınabilmesi için delilin hukuka aykırı olarak elde edilmemiş olması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda sorun yaşamamak ve ceza davası ile karşı karşıya kalmamak adına Sakarya Boşanma Avukatı Fatih YEŞİLYURT ve Sakarya Ceza Avukatı Fatih YEŞİLYURT ile çalışmanız faydalı olacaktır.

Yazıyı Yazan; Av. Fatih YEŞİLYURT Hukuk ve Danışmalık Bürosu Bilişim Danışmanı Bilgisayar Mühendisi Ferhat YEŞİLYURT

2 thoughts on “Boşanma Davalarında Telefon Görüşmeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir